Bezárás

Kultúra imádóknak

Kultúra, hagyományok, borászat, művészet, fesztiválok

Civil élet

DSCN0622 vágott.jpgFontosnak tarjuk, hogy az idelátogatók megismerjék a községeinkben működő civil élet résztvevőit. Közülük többen állandó fellépői, szórakoztatói a nyári műsoros esteknek, ünnepeknek. A Balaton M. & K. Fúvószenei Egyesület, a Bárdos Lajos Nőikar közel negyven éve működnek és komoly művészi értékek közvetítésén túl, a szórakoztatásból is kiveszik részüket. Rajtuk kívül további „fiatalabb” csoportok is vannak, akik hozzájárulnak a turisták szórakoztatásához. Ezek közé sorolható a Fergeteges Forgatag Moderntánc Együttes, a Balaton Old Boys nosztalgia zenekar, az Ősz Idő Nyugdíjas Klub valamint egy népdalkör.

Borászati hagyományok

M62A0488.jpgA borkészítés már ősidők óta ismert a Dunántúl területén. Településeinken két állomása található a Dél-Balatoni borútnak. Több vendéglátóhelyen fogyaszthatóak a helyben termelt borok.

Leginkább azok a fehér szőlőfajták honosak a térségben, amelyek megfelelőek a manapság közkedvelt gyümölcsös, lágy eleganciával rendelkező borok, valamint pezsgők előállítására.
A vörösborok közül leginkább a burgundiai típusú, zamatos vörösborok készítésére alkalmas a vidék klímája. A termesztett vörösborszőlő fajták: Kékfrankos, Pinot noir, Merlot, Cabernet Sauvignon. A helyi vörösborok ismérve a kellemes, enyhe sav tartalom, a különleges illat.

A boraink visszaadják a balatoni napsütés kellemes életérzését.


Fesztiváli hangulat

Fúvós_Fesztivál_Bmária.JPGA fúvószenekari kultúra, immáron közel 40 évre tekint vissza közösségünkben. Fúvószenekarunk (1977) megalapításával honosodott meg és vált településünk, valamint a környék kulturális életének szerves részévé. Fúvószenekarunk, ill. fúvós egyesületünk szervezésében 1981 óta, minden nyáron megrendezésre került a Balatonkeresztúri Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó, mely Magyarország legrégebbi és legnagyobb fúvóstalálkozója. Töretlen fejlődését igazolja az évről évre megújuló igény a fúvószene iránt, mely kielégítése napjainkra már jelentős turisztikai vonzerővel bíró esemény a környékre látogatók számára.

Erre a hagyományra épül községeink új arculata a Zenefalu, valamint a m ég új és sikeresen induló fesztiváljaink; a Máriai Merlot Rosé fesztivál a júniusi előszezonban, illetve a Máriai Dixieland fesztivál a szeptemberi utószezonban.

Rendezvények

A községeink különböző pontjain a turisztikai szezon ideje alatt heti rendszerességgel színvonalas programokat kínálunk legfőképpen a fiatal gyerekes családok részére. Bábszínházas előadások, hangszerkészítés, animáció szolgálja a gyerekek szórakoztatását. Ezen kívül a civil szervezeteink is színesítik a nyári rendezvényeinket.

Művészet

-bernathaurel.jpgBernáth Aurél festőművész (1895-1982)

Az első villák egyike volt a híres Béla-vár, amelyet Bernáth Béla marcali ügyvéd épített. Felejthetetlen nyarakat töltött itt gyerekkorában a későbbi neves Kossuth-díjas festőművész, aki érzékletesen írta le Balatonmária „hőskorát”, az Így éltünk Pannóniában című önéletírásában. Sajnos az egykori Bernáth villát az idők során teljesen átalakították.

383_C.jpgBárdos Lajos zeneszerző, zenetudós (1897-1986)

Bárdos Lajos zenetudós, Kodály Zoltán tanítványa volt. Bárdos Lajos gyakran töltötte szabadidejét Balatonmáriafürdőn, sok alkotása köthető a környékhez. Az „Áldás villa” ma is őrzi a nyaralásainak színterét. A női kar a híres zeneszerzőről kapta az elnevezését. A Jubilate művét Bárdos Lajos kifejezetten az énekkar részére írta meg.


Címkék:

SZÉP Kártya számítógép magyar konyha étkezési utalvány egész évben nyitva kávé üdítő bor égetett szesz félpanzió légkondícionálás A’la Carte Erzsébet utalvány minibár konferenciaterem masszázs 1 éjszakást is fogad pezsgőfürdő szauna bár vegetáriánus étel élő zene pénzváltás szépségszalon nemzetközi konyha nyitott rész diabetikus ételek Magánszálláshelyek Hotelek, panziók

Vissza az előző oldalra